Robijn blogt... Een goed begin is geen half werk

Deze blog is verschenen op inGovernment.nl

 

Een goed begin is geen half werk.

Veranderen kost tijd. Dat betekent niet dat de verandering vanzelf gaat als je maar lang genoeg wacht. Open deur? Er wordt anders verdacht veel tijd besteed aan plannen maken en moed verzamelen. Een praktische aanpak geeft sneller resultaat.

 

Vijf verkeerde redenen om niet direct in actie te komen. Om collega’s op aan te spreken of om stiekem jezelf op te betrappen:

 

1. ‘We hebben nog niet alles helemaal in beeld.’
Dat is echt niet gek, zeker bij een groot of heel vernieuwend project. Maar de grote lijn en de belangrijkste onderdelen zijn waarschijnlijk al wel duidelijk. Een totaaloverzicht geeft richting, maar overdrijf niet: moet het eindresultaat echt tot in detail beschreven zijn, of mag het ook een lijstje of een schets zijn?

 

2. ‘Het is nogal complex. Alles hangt met alles samen.’
O jee. Maar: dan maakt het ook niet zoveel uit waar je begint. Begin gewoon ergens, dan rol je vanzelf verder.

 

3. ‘We weten nog niet precies wat we willen.’

Des te belangrijker om snel te beginnen: start met een schets, een proef, een demo. Door daar feedback op te vragen, wordt vanzelf helder wat precies de wensen zijn. Het kan even duren tot het resultaat helemaal goed is: continu verbeteren!

 

4. ‘We zullen met weerstand te maken krijgen.’

Door stap voor stap te veranderen kunnen mensen eraan wennen en erover meedenken. Zo ontdek je ook waar weerstand zit – of dat die er helemaal niet (meer) is.

 

5. ‘We hebben het nu heel druk.’
En volgende week niet meer? Stap voor stap veranderen helpt om één ding tegelijk aan te pakken en dingen af te maken.

 

Kortom: beter direct een deel werkend krijgen dan wachten op het ideale moment om ‘alles’ op te pakken. Want dan kun je lang wachten. Klaar….actie!


Lees meer http://nl.wikipedia.org/wiki/Scrum_(softwareontwikkelmethode)


Meer nieuws