Robijn blogt... Druktemakers

Ook zo druk geweest het afgelopen jaar? Wie te veel druk voelde of zich te druk maakte wil het komend jaar waarschijnlijk graag minder druk. De Processpecialisten zoeken voor 2013 een andere uitdaging: meer druk! Maar wel doelgericht.  

Onze suggesties voor meer druk in 2013:

De druk opvoeren in overlegsituaties. De ervaring leert dat je draagvlak creëert met kleine stapjes, voorbespreken, afstemmen en inspraak. Maar even eerlijk: is het soms niet een beetje jammer dat het allemaal zo lang duurt? En dat gaandeweg ook de ideeën aan kracht verliezen? Als je een mening hebt: kom ervoor uit.  Dikke kans dat een krachtig idee direct bijval krijgt. 

De druk op peil houden in samenwerking. We hebben het allemaal druk, dus als er eens iets misgaat hebben we daar alle begrip voor. Maar door structureel tegenvallers onder tafel te schuiven, worden verwachtingen onduidelijk en verdwijnt het vertrouwen. Durf elkaar aan te spreken, dat leidt tot een betere relatie en betere resultaten.

Druk zetten in projecten. Tegenslagen in projecten zijn eerder regel dan uitzondering. We lopen altijd net iets achter op de planning. Dat wetende blijft het gek dat zo vaak de einddatum niet wordt gehaald. Geven we het niet te snel op? Als tot op het allerlaatste moment iedereen alles op alles zet, is de kans groot dat het toch nog lukt. 

Druk uitbuiten in moeilijkheden. Bezuinigingen zorgen voor veel druk. De kaasschaafmethode en het plukken van laaghangend fruit halen in eerste instantie druk van de ketel. Maar daarna? Voer de druk juist op, dan kom je tot echt baanbrekende oplossingen. 

Druk krijgen we het toch wel, dan kan je maar beter zelf bepalen wat er gebeurt. Onder druk ontstaan mooie dingen. Ga druk dan ook niet uit de weg. Zoek ‘m op.

 

Robijn Niemöller

 

 


Meer nieuws