Zaakgericht Werken op het water

Zaakgericht Werken op het water

Voor de start van het nieuwe vaarseizoen volgden toezichthouders van Waternet een praktijkgerichte training Zaakgericht Werken. In de Sokkenshow en in een processimulatie werd duidelijk wat zaakgericht werken is, welke rol het zaaksysteem speelt en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks werk. Deze training was de opstap naar een knoppencursus voor het zaaksysteem. Zaakgericht werken moet de dienstverlening, samenwerking en efficiëntie binnen Waternet verder verbeteren. 

 

In het fictieve bedrijf van De gebroeders Sok konden de deelnemers experimenteren met de werking van een zaaksysteem. Het bleek nog niet eenvoudig om het systeem zo in te richten dat klanten en collega’s realtime zicht hadden op de status van bestellingen. Al doende werd helder dat een centraal informatiepunt veel toegevoegde waarde heeft, maar alleen werkt als iedereen goed registreert: zorgvuldig registreren is net zo belangrijk als productie draaien.

 

De inzichten uit de Sokkenshow zijn daarna direct toegepast in een processimulatie. Toezichthouders, juristen, vergunningverleners en ondersteuners konden met herkenbare cases oefenen met het starten van zaken, het gebruik van basisregistraties en het koppelen van documenten. Informatie is straks op de boot en op kantoor eenvoudig benaderbaar. Alle lopende zaken en historie met betrekking tot een vaartuig of rederij komen straks met een druk op de knop boven water. Bijkomend voordeel is dat de werkdruk veel transparanter wordt. Wel zal het even wennen zijn, dat alle (denk)stappen straks geregistreerd moeten worden.

 

De afdelingen Planadvies, Vergunningen, Toezicht en Handhaving zijn de eerste afdelingen binnen waterbedrijf Waternet die zaakgericht gaan werken. De komende jaren zal Zaakgericht Werken breder worden ingevoerd.

 

Waterbedrijf Waternet zuivert afvalwater, maakt drinkwater en houdt het oppervlaktewater op peil, schoon en veilig. Waternet werkt in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.


Meer nieuws