Weerstand is behandelbaar

Weerstand is behandelbaar

Amsterdam, 4 augustus 2014

Processpecialist Robijn Niemöller blogt op inGovernment.nl : Weerstand is behandelbaar

Bij verandering ontstaat weerstand. ‘Ze doen niet mee’. Als we dat constateren en het daarbij laten, blijven we zitten met een verzameling vage klachten. En dan maar hopen dat ze vanzelf verdwijnen… Met een goede diagnose lukt het wel om weerstand aan te pakken.


 

Weerstand lijkt in de projectenpraktijk soms een vorm van overmacht, onverwacht en niet beïnvloedbaar: ‘Liggen we op schema?’ ‘Nee, er is weerstand.’ ‘Oh. Nou, sterkte dan maar. Misschien gaan we te snel. Moeten we de planning aanpassen?’


 

Weerstand is natuurlijk gedrag: voor verreweg de meeste mensen is verandering aanleiding voor argwaan. Weerstand hoort bij verandering zoals griep hoort bij herfst. Maar dat betekent niet dat je erin moet berusten.


 

Een organisatie is een optelsom van mensen. Die mensen maken op basis van individuele argumenten de keuze of ze meedoen. Weerstand is de optelsom van  individuele keuzes om niet mee te doen. Bij dezelfde verandering kunnen verschillende mensen verschillende redenen hebben om niet mee te doen: misschien is niet helder waarom er verandering nodig is, misschien is iemand bang om zijn baan kwijt te raken of zijn favoriete collega, misschien moet iemand nieuwe taken gaan uitvoeren en bijscholen, misschien is iemand bang om harder te moeten werken … Geen verzameling vage klachten dus, maar expliciete veronderstellingen en zorgen.


 

Door in gesprek te gaan, goed te luisteren en verder te vragen komen individuele belemmeringen boven tafel. Dan wordt het ook mogelijk om de juiste aanpak te bepalen. Door op individueel niveau oplossingen te organiseren, wordt weerstand behandelbaar. 


 

Waar weerstand zich voordoet en welke argumenten een rol spelen, is tot op zekere hoogte voorspelbaar. Het is dan ook niet verstandig om te wachten met behandelen tot de symptomen zichtbaar worden: je kunt erop anticiperen. Ook hier geldt: Voorkomen is beter dan genezen.


 

Robijn Niemöller


Meer nieuws