We hebben zo werkoverleg

We hebben zo werkoverleg

Collega Marijke van den Esschert blogt over werkoverleg en voorverpakte koekjes:

 

De voorzitter die vrijwel elke zin begint met ‘Goed, mensen’. De notulen die je nooit leest. Die ene collega met die ongelofelijk lange vragen. De tafel waaraan iedereen een min of meer vaste plek inneemt. Een blik van verstandhouding met je kamergenoot bij een iets te positief gebrachte mededeling over de reorganisatie. Op je telefoon kijken op Nu.nl of het in de wereld nog een beetje interessant is. En dan maar voorverpakte koekjes eten die je eigenlijk niet lust. Het werkoverleg is nog steeds in veel organisaties een energielek.

 

Maar waarom? Plenair vergaderen maakt mensen lui en minder mondig, weten we. Leuker is het om zelf te presenteren of input te geven voor een nieuw afdelingsplan. Een besluiten- en actielijst houdt bovendien de vaart erin: het valt ook meer op als iets nog steeds niet af is. Roulerend voorzitterschap maakt iedereen medeverantwoordelijk voor een effectief overleg en je krijgt vaker feedback, mits je daar ook om vraagt natuurlijk.

 

Veel organisaties zijn gelukkig al die andere weg ingeslagen. Zij vergaderen staand tijdens de ‘daily scrum’ van 15 minuten. Delegeren onderwerpen aan kleinere teams die zaken uitwerken en kort terugkoppelen. Of zijn gewend de introverte of creatieve collega’s actief te bevragen op basis van hun Belbin- of MBTI-profiel. Informatie wordt daarnaast gedeeld via een bedrijfssysteem met een chatfunctie, visuele briefings en gebruikersvriendelijk (jawel) documentenbeheer. Daarvoor hoef je niet meer met elkaar in een zaaltje.

 

Het vraagt natuurlijk moed om na jaren de notulist af te zeggen. En ineens voorzitter te zijn terwijl je dat nog nooit gedaan hebt en collega’s nu naar jou kijken. Ook is het best spannend om dat pijnlijk vertraagde project te presenteren aan je collega’s (leerzaam!). Of het woord te krijgen als je vroeger vooral in de wandelgangen je mening gaf. Toch kan het werkoverleg zo een plek worden waar je inspireert en geïnspireerd wordt en je nieuwe kanten van jezelf ontdekt.

 

Het werkoverleg als energizer. Morgen mee beginnen?

 

Marijke van den Esschert