Webinar 'Introductie Design Thinking'

Kijk het webinar 'Introductie Design Thinking' terug

 

Op vrijdag 15 mei jl. was de workshop ‘Introductie Design Thinking’ van Proces- en Service Designspecialist Roy Schinning. In de workshop werden de basisprincipes van Design Thinking en de toegevoegde waarde aan de hand van praktijkvoorbeelden toegelicht. Hierbij vertelde Roy over het verloop van het Design Thinking Proces en welke tools daarbij ingezet werden. Webinar gemist en nieuwsgierig? Kijk het webinar dan hier terug.

 

In mei verzorgen wij een online training Service Design. Meer info en aanmelden? Neem dan contact op met Vincent Damen 06 46 16 26 77

 

 

 

 

Design Thinking met Roy

De Processpecialisten weten als geen ander hoe uitdagend het kan zijn om te veranderen of innoveren. Hoe eerder je medewerkers erbij betrekt, hoe groter de kans op succes. Het Design Thinking Proces is een aanpak die medewerkers direct betrekt bij het ontwerpen en bij het werkend krijgen van een verandering. In deze video vertelt Roy Schinning, een van onze specialisten op dit gebied, hoe deze aanpak werkt en waarin deze aanpak verschilt van andere innovatiemethoden.

 

Roy Schinning is adviseur op het gebied van change- en procesmanagement en gastdocent Marketing en Innovatie en bestuurslid van het platform Innovation & Strategy bij de Nyenrode Business Universiteit.

Thinka Lapré volgde training Design Thinking van de Processpecialisten

“Mijn blik is nu integraler en ik ben veel bewuster met de opdracht bezig”

 

Voordat ze een training over Design Thinking ging volgen, had Thinka Lapré nog nooit van die werkwijze gehoord. Nu omschrijft ze zichzelf als een ‘ontzettende fan’. Logisch, want ze slaagde erin haar eigen project vlot te trekken.

 

Thinka Lapré werkt bij het Amsterdamse waterbedrijf Waternet als beleidsmedewerker Kwaliteit, Arbeid & Milieu. Vanuit die functie is zij projectleider Gezond en Veilig Werken voor de totale organisatie van ongeveer tweeduizend medewerkers. Thinka nam het project over van een collega, die het in een eerdere fase vooral praktisch en kleinschaliger had opgezet. Thinka ontdekte dat ze niet goed uit de voeten kon met de uitgangspunten en probleemstellingen van het project. Om daar een goede analyse op los te laten, kreeg ze het advies om een training Design Thinking bij De Processpecialisten te volgen. “Ik had nog nooit van Design Thinking gehoord, maar na die training wist ik precies wat er aan mijn opdracht schortte”, legt Thinka uit. “De probleemstellingen waren niet neutraal geformuleerd omdat de oplossing er standaard al in verpakt was. Dat werkt niet.” Eerder had Thinka haar opdrachtgever al te kennen gegeven dat het noodzakelijk was om de uitgangspunten van het project nog eens tegen het licht te houden. “Toen stond hij daar niet echt voor open. Na de training kon ik het veel beter verwoorden en snapte hij mijn punt wel. Het was voor hem wel even slikken, maar nu is ook hij er heel happy mee.” Het leidde tot een herformulering van probleemstellingen en vervolgens ook tot concrete projectresultaten.

 

Blik integraler

Volgens Thinka is de kracht van Design Thinking een grondige analyse van uitgangspunten gekoppeld aan het zonder beperkingen brainstormen over mogelijke oplossingen om die vervolgens in de praktijk te gaan uitproberen. Thinka: “Een groot voordeel van deze werkwijze is dat als je constateert dat iets in de praktijk niet werkt, dan zet je een stapje terug en probeer je iets anders. En dat alles in nauwe samenspraak met gebruikers. Dat is logisch, want het gaat immers over hun eigen werk.” Ook het belang van een goede relatie met klant en opdrachtgever was voor Thinka een eyeopener. “Die relaties zijn niet vanzelfsprekend, daar moet je je goed in verdiepen. Het leidt tot een andere mindset, waarbij je jezelf de vraag kunt stellen: wil de opdrachtgever dit project eigenlijk wel specifiek met mij aangaan of wil hij de opdracht gewoon uitgevoerd hebben?”

 

Het belangrijkste winstpunt ligt voor Thinka echter in de analyse van de probleemstelling. “Ik was altijd al gewend de scope van mijn projecten af te bakenen en bij de opdrachtgever op zoek te gaan naar de vraag achter de vraag. Dat is nog steeds zinvol, maar als de probleemstelling niet klopt, bereik je niets.” De nieuw verworven inzichten hebben van Thinka volgens eigen zeggen een ‘ontzettende fan’ van Design Thinking gemaakt. “Mijn blik is nu integraler en ik ben veel bewuster met de opdracht bezig.”

 

 

Volop interactie

Vanwege COVID-19 volgde Thinka de training (begin oktober 2020) online. Over de tweedaagse training (sessies van twee keer drie uur per dag met ertussen een pauze van een uur) heeft ze niets dan lof. “Hoewel lange online sessies best vermoeiend kunnen zijn, had ik daar bij deze training geen last van. Met acht deelnemers was de groepsgrootte ook geen probleem. Doordat we regelmatig in vaste subgroepjes aan de slag gingen, leerde ik de mensen in mijn groepje steeds beter kennen. Dat was prettig werken.” Eigenlijk, concludeert Thinka, liepen de sessies gesmeerd. “Het tempo was goed en de sessies waren zeker niet volgepropt. De trainer had een goed oog voor ieders inbreng en nodigde ons uit tot interactie, die er dan ook volop was. Ook het werken met een digitaal whiteboard had een nuttige functie.”

 

Terugkijkend noemt Thinka de training Design Thinking enorm verhelderend. “Het gaat mij bij elk toekomstig project helpen om mijn energie op de juiste manier te gebruiken. De methode dwingt je om in de aanvangsfase van een project heel goed na te denken. Daarmee kun je in de loop van het project een heleboel herstelwerk voorkomen. Ik zal deze werkwijze zeker gaan promoten.”